Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Χανιά: απεργία 12 Σεπτέμβρη


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στις 12/9. Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων στα Χανιά ήταν μεγάλη. 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν και οι γιατροί του νοσοκομείου Χανίων, ενώ η ΕΛΜΕ Χανίων πραγματοποίησε 3ωρη στάση εργασίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην πλατεία της Αγοράς καθώς και στην πορεία που ακολούθησε. Συμμετείχαν με τα πανό τους μπλοκ των δασκάλων, των καθηγητών, των αδιόριστων εκπαιδευτικών, των γιατρών, του ΠΑΜΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ξεχώρισε για τη μαχητικότητα και τα αντικαπιταλιστικά συνθήματά του.
Η πρωτοβουλία της ΔΟΕ στην κυριολεξία «ξεχειλώθηκε» από πρωτοβουλίες από τα κάτω και είχαμε μια μίνι – πανεργατική απεργία για το δημόσιο τομέα. Αυτό δείχνει ότι τα περιθώρια για δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των κινήσεων βάσης είναι μεγάλα.
Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το τι προηγήθηκε της απεργίας. Η απόφαση της ΕΛΜΕ Χανίων, έπειτα από πρόταση των συντρόφων του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να κηρυχθεί η 3ωρη στάση συμπαράστασης στους δάσκαλους, από την ΕΛΜΕ, ακόμα και αν δεν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση πανελλαδικά η ΟΛΜΕ, ανάγκασε την ηγεσία της Ομοσπονδίας να κηρύξει την 3ωρη στάση σε όλη τη χώρα.
Στο σύλλογο δασκάλων είναι χαρακτηριστικό ότι οι απόψεις των εκπαιδευτικών έχουν προχωρήσει. Οι απόψεις που καλούσαν σε αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια, έχουν αποδυναμωθεί. Αντίθετα έχουν ενισχυθεί οι μαχητικές απόψεις που καλούν σε γενίκευση των αγώνων. Αυτό φάνηκε και στη γενική συνέλευση που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα αλλά και στη συζήτηση στα σχολεία που πήγαν οι σύντροφοι του ΣΕΚ μαζί με συναδέλφους τους, για να ετοιμάσουν την απεργία. Οι συζητήσεις ήταν θυελλώδεις. Οι δάσκαλοι είναι οργισμένοι αλλά και ετοιμοπόλεμοι. Σε πολλά σχολεία η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική (Κάντανος, Παλαιόχωρα, Τσικαλαριά, 2ο Ν. Κυδωνίας κλπ) ενώ σε πολλά άλλα η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Οι περικοπές έχουν διαλύσει τα σχολεία του νομού, όπως άλλωστε και όλης της χώρας.
Σε πολλά σχολεία οι σοβάδες έχουν πέσει κάνοντας επικίνδυνο το μάθημα. Ο δήμος Χανίων δεν στέλνει εργάτες ούτε δίνει χρήματα για να επισκευάσουν τα σχολεία (ξέρει βέβαια να δίνει λεφτά για έργα βιτρίνας όπως στην ανατολική και δυτική τάφρο, ή για το γήπεδο του Πλατανιά). Σε ορισμένα σχολειά οι δάσκαλοι βάφουν μόνοι τους και σε κάποια μάλιστα και με δικά τους έξοδα τις αίθουσες. Οι προϋπολογισμοί των σχολείων έχουν τιναχτεί στον αέρα καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα. Είναι ενδεικτικό ότι το σχολείο της Καντάνου ξεκινά τη λειτουργία του έχοντας 175 €. Τα κενά σε προσωπικό παραμένουν μεγάλα. Τα βιβλία έχουν περάσει σε ιδιωτική εταιρία έπειτα από το κλείσιμο του ΟΕΔΒ και τη μεθόδευση της περσινής υπουργού. Οι μεταφορές μαθητών είναι στον αέρα. Οι γονείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα σε σχέση με το τι πλήρωναν ως τώρα για να πάει το παιδί τους σχολείο, γιατί η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων είναι ανύπαρκτη. Μέσα σε όλα αυτά οι μισθοί των δασκάλων έχουν εξανεμιστεί και η κυβέρνηση παρέα με την τρόικα και τα ντόπια μαύρα δεκανίκια τους θέλει να τους κόψει και άλλο. Το Υπουργείο θέλει μέσω της αξιολόγησης να καταδείξει τους εκπαιδευτικούς ως υπεύθυνους για το χάλι της εκπαίδευσης.
Η απεργία αυτή ήταν η αρχή. Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να γενικευτεί. Πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κήρυξη από τη ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ άμεσα γενικής απεργίας. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ να κινηθούν με διαδικασίες βάσης για την κλιμάκωση του αγώνα σε απεργία διαρκείας. Όμως δεν φτάνουν μόνο αυτά. Χρειάζεται να κινηθούμε άμεσα εκπαιδευτικοί και γονείς με κοινές συσκέψεις και πρωτοβουλίες κατά τόπους για να υπερασπίσουμε τα σχολεία των παιδιών, της γειτονιάς και των χωριών μας.
Ο πυρήνας του ΣΕΚ στα Χανιά σε όλη την προηγούμενη περίοδο κινήθηκε στο να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και πρωταγωνίστησε στο να οικοδομηθούν οι συμμαχίες που χρειάζεται το εκπαιδευτικό κίνημα και με τους γονείς, αλλά και με τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους. Αντισταθήκαμε στις σειρήνες που καλούν για συμβιβασμό της αριστεράς και του κινήματος, δείχνοντας αναμονή και αυτοσυγκράτηση. Από την άλλη δεν κάναμε το λάθος να αντιμετωπίσουμε με υπεροψία τη συγκεκριμένη απεργία. Παρά την κριτική μας τόσο στον τρόπο που κηρύχθηκε, όσο και στο λειψό πολιτικό περιεχόμενο που προωθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να την οργανώσουμε. Σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε. Θα συνεχίσουμε μέσα στους χώρους εργασίας ακόμη πιο δυναμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου