Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Να ακυρωθεί η σκανδαλώδης επένδυση στο Κάβο Σίδερο



 Όλοι θυμόμαστε το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού. Είχε ονομαστεί το Βατοπέδι της Κρήτης. Τεράστιες εκτάσεις δημόσιας γης 25.000 στρεμμάτων είχαν παραχωρηθεί μέσω της Μονής Τοπλού, στη Βρετανική εταιρία Minoan Group για την δημιουργία μιας φαραωνικού τύπου ξενοδοχειακής επιχείρησης, που περιλάμβανε δημιουργία χωριών – ξενοδοχείων 7.000 κλινών και 3 γήπεδα γκολφ, στο Κάβο Σίδερο, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στο Λασίθι.
Μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει και έπειτα από προσφυγές εκατοντάδων κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε απορρίψει το σχέδιο επένδυσης ύψους 1δις €, το Δεκέμβριο του 2010, για περιβαλλοντικούς λόγους. Τώρα όμως όλο το συνονθύλευμα παπάδων – επενδυτών, βρετανών επιχειρηματιών και διαπλεκόμενων πολιτικών επανήλθε. Την προηγούμενη Πέμπτη η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε να δώσει πράσινο φως στη συγκεκριμένη επένδυση μέσω της διαδικασίας fast track. Πρόκειται για τη διαδικασία «ταχείας αδειοδότησης» προκειμένου να ξεπερνούν γρήγορα τα όποια περιβαλλοντικά και νομικά κωλύματα και να πετύχουν τη λεηλασία που ονομάζουν «ανάπτυξη».
Οι βρετανοί επενδυτές, αφού άλλαξαν το όνομα της επιχείρησης, από «Καβο Σίδερο» σε «Ίτανος Γαία», προτίθενται να δημιουργήσουν πέντε ξενοδοχεία 5 και 6 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικές υποδομές όπως SPA. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στην ίδια έκταση των 25.000 στρεμμάτων και πλασάρεται ως κάτι «νέο» μέσω της εταιρίας invest in Greece. Την invest in Greece την έχει στήσει ο υπουργός Παμπούκης και σύμφωνα με δημοσιεύματα, το γραφείο του είχε επαγγελματική σχέση με την εταιρία και έχει αναλάβει να προωθήσει ανοιχτά και απροκάλυπτα αυτή την επένδυση διαφημίζοντάς τη κιόλας.
Για την ένταξη μάλιστα της συγκεκριμένης επένδυσης στη διαδικασία του «fast track» ενεπλάκη και πρεσβευτής της Βρετανίας που είχε επισκεφτεί γι’ αυτό το σκοπό την τότε υπουργό ανάπτυξης Διαμαντοπούλου που αφού λεηλάτησε το χώρο της Παιδείας, παραχωρώντας τα βιβλία στην εταιρία «Διόφαντος» είπε να επεκτείνει το πλιάτσικο και στις ακτές της Κρήτης. Μάλιστα η τότε κυβέρνηση προώθησε τη διαδικασία χωρίς να έχει λήξει το δικαστήριο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.
Αυτή η επένδυση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Μόνο τα γήπεδα γκολφ που προβλέπει, για να έρθουν πλούσιοι τουρίστες στην περιοχή, θα απαιτήσουν τεράστιες ποσότητες νερού. Σύμφωνα με υπολογισμούς ένα τέτοιο γήπεδο απαιτεί νερό όσο μια ολόκληρη πόλη 11.000 κατοίκων, σε μια περιοχή που κατοικείται από μόλις 15.000 κατοίκους και που ήδη έχει πρόβλημα έλλειψης νερού και σύμφωνα με μελέτες εντάσσεται στις περιοχές που κινδυνεύουν με ερημοποίηση. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τα λαμόγια.
Οι θέσεις εργασίας που έχουν αρχίσει να διαδίδουν ότι αυτή η επένδυση θα δημιουργήσει δεν είναι τίποτε άλλο από κακοπληρωμένες και με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, ατομικές συμβάσεις κλπ..
Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων βρομάει από όποιο σημείο και να την πιάσεις. Όταν ο Σαμαράς στη βουλή έκανε νταϊλίκια απέναντι στα συνδικάτα, αλλά και στην αριστερά για τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν ήθελε τίποτε άλλο από το να καλύψει αυτού του είδους τη βρόμα.
Οι αστοί σε αυτή τη διαδικασία δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό. Μπρος τα κέρδη τους ακόμη και θεσμοί δικοί τους όπως η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» πάνε περίπατο. Αυτή υπάρχει, άλλωστε, για να βγάζει τις απεργίες παράνομες και να στέλνει τα εργατόπαιδα (μετανάστες και τσιγγάνους ως επί το πλείστον αλλά και όχι μόνο)στη φυλακή και όχι για να αποτελεί «γραφειοκρατικό» εμπόδιο στην «ανάπτυξη».
Μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι θα συμβεί αν περιμένουμε πότε αυτή η κυβέρνηση θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Ο δημόσιος πλούτος θα έχει εκποιηθεί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα έχουν τεμαχιστεί και ιδιωτικοποιηθεί, τα βουνά θα έχουν γεμίσει με ατελείωτες σειρές από ανεμογεννήτριες και στις παραλίες θα έχουν εγκατασταθεί οι ξενοδόχοι. Οι απεργίες των συνδικάτων κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, οι κινήσεις οργάνωσης της βάσης, αλλά και οι τοπικές κινήσεις και κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος μπορεί να σταθούν αποτελεσματικό εμπόδιο σε αυτά τα εγκλήματα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου