Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Χανιά: Η Πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου



Η Πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου ήρθε και έδωσε απάντηση στο πιο κρίσιμο ερώτημα αυτής της περιόδου, το ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους, όλο τον κόσμο: Μπορούμε να ξεφορτωθούμε τις Τρόικες και τα Μνημόνια; Η απάντηση είναι ένα βροντερό Ναι και το έδειξε καθένας και καθεμιά που μπήκε και οργάνωσε τη μάχη της πρώτης Πανεργατικής ενάντια στην συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ.
Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η απεργία και στα Χανιά όπου πάνω από 4.500 χιλιάδες βρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς καθώς και στην πορεία που ακολούθησε. Στην πορεία συμμετείχαν οργανωμένα με τα πανό τους σωματεία όπως ο σύλλογος δασκάλων, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων, τα ΕΛΤΑ, το ΙΚΑ, οι ξενοδοχουπάλληλοι, οι φοιτητές και πολιτικοί φορείς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ταξική Πορεία, το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, το ΕΠΑΜ και οι αναρχικοί. Η επιτυχία της Πανεργατικής απεργίας και η οργανωμένη παρουσία των σωματείων είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι θέλουν και μπορούν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να τον δυναμώσουν οργανωτικά και πολιτικά. Αυτό το νέο κύμα αγώνα μπορεί να απλώσει με απεργιακές επιτροπές παντού. Ήδη, σε πολλούς χώρους οι κινητοποιήσεις οργανώνονται με αυτόν τον τρόπο, από τα κάτω. Χρειάζεται να γενικεύσουμε αυτά τα παραδείγματα.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κάθε βήμα προς την καλύτερη οργανωτική συγκρότηση του απεργιακού κινήματος και την κλιμάκωση για γενική απεργία διαρκείας που θα τελειώνει μια ώρα αρχίτερα με την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη και τα Μνημόνια της, είναι και ένα βήμα για την εναλλακτική λύση των εργατών. Για να επιβάλουμε τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το δημόσιο έλεγχο των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με το συλλογικό δημοκρατικό εργατικό έλεγχο.

ΣΕΚ Χανίων

* η φωτογραφία είναι από τον Αγώνα της Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου